Perusasiat keskiössä - Rekrytoinnin NPS-kyselyn tulokset

Juho Sopanen • jouluk. 04, 2023

Rekrytointi on tärkeä osa menestyvää kasvuyritystä ja sen avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi työnantajamielikuvaan. Siksi on oleellista mitata myös sen onnistumista, jotta tiedetään mikä prosessissa toimii ja missä voisi mahdollisesti olla parannettavaa. Kilpailu osaavista työntekijöistä on edelleen kovaa ja panostamalla rekrytointiprosessin eri vaiheisiin, voidaan erottautua kilpailijoista ja sitä kautta taata paremmat mahdollisuudet pärjätä osaajakilpailussa jatkossakin. 


Vuoden 2023 alusta lähtien olemme käyttäneet NPS-sähköpostikyselyä rekrytointiprosessimme onnistumisen mittaamiseen. NPS, eli Net Promoter Score, on tyytyväisyyden mittari, joka rekrytointiprosessin kontekstissa kertoo, kuinka todennäköisesti prosessissa mukana olleet henkilöt suosittelisivat kohdeyritystä työnantajana muille. Se lasketaan asiakkaiden antamien suosituspisteiden perusteella. 


Tätä blogia julkaistaessa Webscalen NPS-luku rekrytoinnin osalta on komea 67.
Tämä on vahva osoitus siitä, että olemme onnistuneet rekrytointiprosessin aikana tuottamaan suurimmalle osalle kandidaateista positiivisen kokemuksen ja he näkevät Webscalen potentiaalisena työnantajana itselleen tai muille sen perusteella. 


Kandidaattien palautteita


Numeroarvosanan lisäksi kandidaateilla on NPS-kyselyyn vastatessa mahdollista antaa avointa palautetta kokemastaan rekrytointiprosessista. Näitä avoimia palautteita olemmekin saaneet mukavan määrän, joista muutama mainittuna alla:


“Erityisesti henkilökohtainen vastaus hakemukseen liittyen on todella hyvä ja ammattimaista. Todella monet firmat laittavat automaattisia viestejä sekä valituksi tulleille ja niille jotka eivät ole tulleet valituksi. Mukava nähdä, kun on ihmisiä rekrytoinnin puolella vastaamassa.”


“Erityisesti arvostin selkeää aikataulutusta ja siitä informointia. Koko ajan tiesi missä mennään, mikä on mielestäni äärimmäisen tärkeää rekryprosessissa.”


“Webscalen rekrytointiprosessi oli itselleni mielekäs kokemus. Keskusteluajat sai sovittua omaan aikatauluun sopivasti ja haastatteluissa oli hyvä tunnelma. Myös haastattelun monipuolisuus oli kattava sekä hyvällä tavalla yllättäväkin.”


“Haastattelut menivät oikein rennosti ja myös haastavasti teknisissä kysymyksissä. Yhteydenotot ja kommunikointi hyvää.”


Perusasiat rekrytointiprosessin kulmakivinä


Rekrytoinnin ammattilaisena yllä olevat palautteet, joita saimme useita vastaavia, lämmittävät tietysti mieltä. NPS-luvussa ovat mukana kaikki rekrytointiprosessimme. Tämä tarkoittaa sitä, että prosessien välillä on pieniä eroja keskenään ja osittain eri henkilöt ovat niissä mukana yrityksen sisältä. Tehtävästä ja prosessista huolimatta, olemme pyrkineet pitämään huolen, että perusasiat ovat kunnossa. Näitä ovat mielestäni hakemuksen jättämisen helppous, selkeä ja avoin hakijaviestintä sekä haastatteluiden rento ilmapiiri. Näiden varaan toimintaa on hyvä rakentaa.


Jo itse työpaikkailmoituksissa pyrimme tuomaan esiin muun muassa palkkahaitarin. Haluamme olla avoimia sen suhteen, mitä kandidaatti voi odottaa tehtävän palkkauksen olevan, toki riippuen myös omasta osaamisesta. Lisäksi kandidaatin ei tarvitse täyttää kankeita useita kohtaa sisältäviä tekstikenttiä jättääkseen hakemuksen, vaan esimerkiksi pelkän LinkedIn -profiilin tiedot riittävät tähän. 


Osa-alue, josta olemme kenties eniten saaneet positiviista palautteita, on selkeä ja avoin viestintä prosessin aikana. Kun kandidaatit pysyvät kartalla siitä miten prosessi etenee eri vaiheissa ilman tuskastuttavaa hiljaiseloa ja epätietoisuutta, voidaan tällä huomattavasti vaikuttaa kandidaattien kokemuksiin, kuten yllä olevat vastaukset osoittavat. Tavoitteenamme on myös edetä prosesseissa ripeällä aikataululla, joka on saanut kiitosta. Sisäisissä keskusteluissa meille on jäänyt lisäksi kuva, että rekrytointitapaamisissa on ollut mukavan rento tunnelma. Useissa palautteissa tämä nousi esiin myös kandidaattien puolelta, joka on ollut mukava huomata. Vaikka tapaamisissa esitetään puolin ja toisin välillä kiperiäkin kysymyksiä, ei itse tapaamisen tunnelman tarvitse silti olla jäykkä tai jännittynyt. 


Katseet kohti tulevaa


Vuosi 2023 alkaa olemaan kohta jo loppusuoralla ja rekrytoinninkin osalta katseet alkavat olla jo vahvasti ensi vuodessa. Tarkoituksena on kehittää prosessiamme entisestään. Olemmekin palautteissa saaneet hyviä kehitysehdotuksia, missä voisimme parantaa tai mihin kenties kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Näitä asioita ovat olleet muun muassa vielä tarkempi kuvaus mahdollisesta tulevasta roolista yrityksessä sekä mahdollisuus oman osaamisen tuomiseen esiin vielä vahvemmin prosessin aikana, esimerkiksi erilaisten case-esimerkkien avulla.


Kaikki kehitysehdotukset ovat meille äärimmäisen tärkeitä. Rekrytointiprosessiin osallistuvat kandidaatit katsovat prosessia tuorein silmin, jolloin he voivat tuoda omia näkökulmiaan ja ideoitaan esiin, jotka saattavat jäädä rekrytointia tekeviltä henkilöiltä helpommin huomaamatta, jos he “sokaistuvat” tekemisilleen. NPS-kyselyn perusteella kuitenkin kokonaisuus rekrytointiprosessimme osalta on kunnossa ja tästä on hyvä jatkaa kohti ensi vuotta 2024.

Juho Sopanen

Talent Acquisition Specialist

Viimeisimmät kirjoitukset

Webscalen konsultteja.
03 May, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, miten FinOps auttaa pilvikustannuksissa?
Webscalen konsultteja.
26 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on AWS Landing Zone?
Webscalen konsultteja.
19 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mitä on DevSecOps?
Webscalen konsultteja.
12 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Serverless Framework?
Lisää kirjoituksia
Share by: