Ehdokastuki takaa vaalikoneen toimivuuden

Henni Heikkilä • jouluk. 01, 2022

Webscalen palveluvalikoimasta löytyvä Vaalikone-palvelu ja ehdokastuki auttavat yrityksiä ja muita toimijoita tuottamaan laadukkaita vaalikoneita, jotka vastaavat sekä ehdokkaiden että äänestäjien tarpeisiin. 


Tänä syksynä Vaalikone-palvelu on ollut aktiivisessa käytössä seurakuntavaalien alla. Seuraavan kerran koneet hyrähtävät käyntiin vielä suuremmalla mittakaavalla kevään 2023 eduskuntavaaleja varten. Usein hieman näkymättömämpään rooliin jäävällä ehdokastuella on keskeinen rooli vaalikoneen toimivuuden takaamisessa. Tukipalvelumme neuvoo ja auttaa ehdokkaita kaikissa vaalikoneen täyttämiseen ja profiilin luontiin liittyvissä kysymyksissä. 


Vaalikoneet ovat merkittävä työkalu ehdokkaille ja äänestäjille


Vaalikoneiden merkitys jatkaa kasvuaan Suomessa. Me suomalaiset harjoitamme demokratiaa monilla yhteiskunnan osa-alueilla ja hallinnon tasoilla, minkä johdosta vaaleja on lukumäärällisesti paljon. Samalla ihmisillä on kuitenkin nyky-yhteiskunnissa entistä vähemmän mahdollisuuksia ja intoa tehdä työlästä taustatutkimusta valistuneen äänestyspäätöksen eteen. Puolueiden ja ehdokkaiden kirjo on Suomessa moninainen, mutta samalla ne ovat tulleet lähemmäksi toisiaan. Pitkät listat ehdokkaita ja puolueiden välisten suurten eroavaisuuksien hälveneminen tekevät ehdokkaan valinnasta äänestäjälle entistä haastavampaa. 


Näitä taustoja vasten vaalikoneiden suosio on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana: ne tarjoavat ehdokkaille tasavertaisen mahdollisuuden kantojensa esittelyyn sekä auttavat äänestäjiä rajaamaan sopivia ehdokkaita suuristakin pooleista. Vaalikoneessa täytettävä profiili mahdollistaa ehdokkaan oman persoonallisuuden ja näkemysten kattavan esittelyn - profiiliin voi kirjallisesti perustella vastauksiaan, lisätä linkkejä sosiaalisen median profiileihin sekä ladata valokuvan lisäksi jopa videoklippejä. 


Tampereen yliopiston vuonna 2020 julkaiseman tutkimuksen mukaan yksi vaalikoneiden suurimmista anneista on se, että ne mahdollistavat kaikille ehdokkaille tasavertaisesti näkyvyyttä ja alustan, jolla tuoda kantojaan esille. Esimerkiksi myös pienemmillä kampanjabudjeteilla operoivat tai vaikkapa ensimmäistä kertaa ehdolle asettuvat ehdokkaat pystyvät vaalikoneiden ansiosta näyttäytymään äänestäjille äärimmäisen matalalla kynnyksellä. Myös me Webscalella näemme tämän yhtenä Vaalikone-palvelun keskeisenä vahvuutena. On kuitenkin olennaista pitää mielessä, että vajavaisesti täytetyt profiilit heikentävät näkyvyyttä ja vaalikoneen optimaalista toimintaa. “Vaalikone on yhtä hyvä kuin siellä olevien ehdokkaiden määrä”, toteaa Webscalen toimitusjohtaja Tero Kauhanen. On siis tärkeää, että käyttökokemuksesta jää myönteinen mielikuva, jotta ehdokkaat täyttävät vaalikoneita mielellään jatkossakin.


Webscalen ehdokastuki työskentelee positiivisen käyttökokemuksen ja tasavertaisuuden varmistamiseksi


Vaalikoneen saavutettavuus takaa monenlaisista lähtökohdista tuleville ehdokkaille yhtäläiset mahdollisuudet tuoda näkemyksensä äänestäjien tietoisuuteen. Meidän tulee kuitenkin varmistaa, että kaikki halukkaat ehdokkaat pystyvät täyttämään profiilinsa onnistuneesti vaalikoneeseen. Jotkut tarvitsevat tässä enemmän tukea kuin toiset. Seurakuntavaalien ehdokastuessa tuli kuitenkin hyvin esille, kuinka tässä prosessissa kaikenlaisilta ehdokkailta nousee laaja skaala kysymyksiä ja tukitarpeita profiilin täyttämisen eri vaiheissa. Tasavertaisuuden toteutumisessa keskeistä on esimerkiksi se, etteivät kenenkään tietotekniset valmiudet estä vaalikoneeseen osallistumista. Me ehdokastuessa pyrimme kuromaan tätä kuilua umpeen. 


Epäilemättä yleisin saamamme tukipyyntö liittyy valokuvan lataukseen. Pintapuolisesti yksinkertaiselta vaikuttava tehtävä on itse asiassa varsin ongelmallinen tänä päivänä, sillä kuvien tiedostomuotoja ja -kokoja löytyy laidasta laitaan ja vielä pellollekin. Valokuva on vaalikoneessa äärimmäisen keskeisessä roolissa, sillä luonnollisesti ehdokas jää äänestäjille paremmin mieleen mikäli nimeen on saanut yhdistettyä myös kasvot. Niinpä me ehdokastuessa ratkomme päivittäin ison pinkan kuvien lataamiseen liittyviä ongelmia. Tämän tapausluokan lisäksi yleisiä ovat esimerkiksi vaikeudet kirjautua palveluun ja jatkaa aikaisempien vastausten täydentämistä. 


Vaalikoneen merkitys ehdokkaille tulee hyvin esille siinä vaiheessa, kun ehdokasprofiilien muokkausperiodi on tulossa päätökseensä. Tukipalvelun postilaatikko tulvii yhteydenottoja samalla otsikolla tai jollain sen variantilla: “ovatko vastaukseni varmasti teillä tallessa?”. Vaalikone on ehdokkaille tärkeä työkalu ja niiden huolelliseen täyttämiseen käytetään paljon aikaa. Vaalikoneita on usein myös paljon tarjolla - erityisesti valtakunnallisten vaalien aikaan - mikä tekee niihin vastaamisesta ehdokkaille varsin työlästä. Näin ollen on tärkeää, että mikäli tarve tuelle tai ihan vain vastausten tallentumisen tuplachekkaukselle nousee, siihen on nopeasti apua tarjolla. Ehdokastuessamme pyritään varmistamaan, että juuri kyseisen vaalikoneen käytöstä jää positiivinen mielikuva, ja että jokaisella ehdokkaalla on ollut mahdollisuus osallistua tähän suomalaisen demokratian keskeiseen työvälineeseen. Toisaalta tukipalveluun kilahtelevat yhteydenotot ovat myös meille erittäin tärkeä palanen laadunvarmistuksessa ja palvelujen kehittämisessä. 


Näillä mietteillä suuntaamme innolla kohti ensi kevään eduskuntavaaleja ja vaalikoneita.

- Anni 


Kirjoittaja työskentelee Webscalella ehdokastuessa ja opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa.


Viimeisimmät kirjoitukset

Webscalen konsultteja.
03 May, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, miten FinOps auttaa pilvikustannuksissa?
Webscalen konsultteja.
26 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on AWS Landing Zone?
Webscalen konsultteja.
19 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mitä on DevSecOps?
Webscalen konsultteja.
12 Apr, 2024
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Serverless Framework?
Lisää kirjoituksia
Share by: